söndag 22 februari 2015

Vridna matbröd/baguetter och grissini

Det enda man behöver tänka på är att det är lite lång jästid. För annars behöver man inte tänka eller lägga ned så mycket energi på det här brödet - perfekt, alltså!

Det här är brödet till soppan, pajen, picknicken, middagsbjudningen - passar till allt! Eller varför inte bara riva av en bit eller två, skära upp en tjock skiva ost och lägga några oliver på ett fat - sätt dig i kvällssolen och njut med ett glas vin!

Ingredienser
6 dl vatten (ljummet, 37 grader)
25 g jäst (normalt ½ paket)
2 tsk salt
12 dl (720 g) vetemjöl + till utbakning

Till servering (förslag)
Som det är som brytbröd eller med pålägg.

Gör så här
Mät upp mjölet och sikta eller rör runt i det med t ex en ballongvisp så att det inte finns några klumpar. Smula jästen i en stor bunke, slå över vattnet och lös upp jästen. Häll i saltet och sedan mjölet lite i taget. Vispa till en slät smet. Det ska inte vara som en deg, det ska vara kladdigt.
Strö över lite mjöl, täck med bakduk och ställ på varmt ställe att jäsa i 2 h. Utnyttja gärna solen, slå in bunken i en stor handduk och ställ på på dragfritt, varmt och soligt ställe!

Häll upp mjöl på bakbordet och ös ur smeten från bunken. Skyffla ihop (knåda inte), dela i tre delar, lägg upp på en långpanna täckt med bakplåtspapper. Vrid längderna lite slarvigt några gånger. Vill man kan man även skära några snitt med en vass kniv. Täck med bakduk igen.

Sätt på ugnen på 250 grader C och låt den bli varm medan brödet jäser i ca 15 min.

Sätt in i ugnen (ganska långt ned) i 15 min, stäng sedan av ugnen men låt bröden stå kvar ytterligare 15 min. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.

Anmärkning
Absolut godast som nybakat men är gott dagen efter också. Skulle det finnas kvar ytterligare en dag så skär i skivor och rosta eller gör Fattiga Riddare av dem!

Vill man kan man byta ut någon dl av vetemjölet mot ett grövre mjöl.

Receptet fungerar även för att göra grissini, de långsmala brödpinnarna. Sänk då värmen till 200 grader C och låt stå inne i ca 20 min. Skulle de inte vara torra kan man låta dem stå kvar i ugnen (avslagen) och med luckan på glänt. Förvara dem torrt i en sluten påse/burk.

Man kan även pensla bröden eller grissini med t ex vatten eller mjölk och strö över flingsalt, vallmofrö, solrosfrö osv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar