Den där påsen med linser i skåpet... Vad mer kan man göra än linssoppa och linsröror? Varför inte biffar! Och sedan kommer det klassiska för mig: jag kollar upp recept, kollar i kylskåpet och totar ihop något eget.
Och sedan gäller det ju att resten av familjen inte kommer in i köket så att de ser vad man har gömt i maträtten. :)
Mannen min frågade vad vi skulle äta till middag och han undrade om vi hade någon "back-up" när han fick svaret. Det behövdes dock inte något alternativ för det blev jättegott och det här kommer jag göra igen!
Ingredienser
3 dl linser, bruna
2 st potatisar (ca 200 g)
1 st gul lök (ca 100 g)
2 st morötter (ca 150 g)
1 stjälk bladselleri (ca 1 dl skuren)
8 små buketter broccoli (ca 2 dl)
1 st vitlöksklyfta
1 st grönsaksbuljongtärning (för 5 dl vatten)
2 tsk salt
lite svartpeppar
lite chilipulver (efter smak)
6 dl vatten (så att det i kastrullen precis täcks)
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 st ägg
Till servering (förslag)
Stoppa i ett pitabröd med sallat, tomater och tsatziki.
Potatismos, potatisklyftor, ris, bulgur, en sallad... Det mesta funkar.
Gör så här
Skär grönsakerna i mindre bitar och lägg dessa tillsammans med linser, kryddor och vatten i en kastrull. Smula över buljongtärningen.
Låt koka under lock på medelvärme i ca 30 minuter. Rör någon gång emellanåt och se till så det inte kokar torrt, häll i så fall på lite mer vatten.
Efter koktiden ska det i stort sett inte finnas något vatten kvar. Skulle det finnas mycket, sila bort det. Mixa (i matberedare eller med stav) till en "stadig" smet, välj själv hur slät den ska vara. Rör ned havregrynen och ställ åt sidan för att svalna, tillsätt sedan vetemjölet och ägget.
Värm en stekpanna och ha i smör eller olja. Klicka ut lite smet, bred ut till små biffar, ca 7 cm i diameter och 1 cm tjocka (blöt arbetsredskapen med lite vatten så fastnar det inte så lätt). Stek några minuter på vardera sida på medelvärme. Servera genast.
Det blir ca 30 små biffar.
Anmärkning
Jag har skrivit mängden även i dl inom parentes. För hur mycket är egentligen en potatis?
Det är säkert gott med persilja eller andra färska kryddor i. Tillsätt dem samtidigt som mjölet och ägget.
Vill man kan man strö över sesamfrön vid stekningen.
Det går utmärkt att frysa in överblivna biffar.
Det är även gott att äta dem kalla t ex på picknicken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar