Det här är så gott! Svärmor har introducerat rätten i min värld och jag har nu gjort det många gånger. På mitt sätt. På serbiska heter det pržen kiseli kupus. Tror jag.
Ingredienser
1 burk surkål (ca 800 g)
1 gul lök (ca 150 g)
ca 1 dl olja (oliv-, solros-)
1 tsk salt
lite svartpeppar
paprikapulver*
chilipulver*
Vegeta*
*) eventuellt, inte ett måste
Till servering (förslag)
Som tillbehör till fläskkött, fågel och vegetariska rätter. Eller som det är med en klick gräddfil eller yoghurt.Till och med gott i korvbrödet under varmkorven!
Gör så här
Öppna burken med surkål och häll upp i en stor skål. Häll på vatten, sila bort det, upprepa.
Skär löken i tunna strimlor. Hetta upp en stekpanna, i med löken och stek tills den blir glansig. Häll över i en skål. Tag en näve av surkålen och krama ur vätskan. Häll i stekpannan, tag nästa näve. Bryn lite i taget i rikligt med olja och häll sedan över i tallriken. När allt är brynt, häll tillbaka allt i stekpannan, smaka av med salt och peppar, låt steka på medelvärme i ca 20 minuter, rör om då och då.
Anmärkning
- Gör två eller fler burkar på en gång. Det ser kanske mycket ut men det sjunker ihop lite när man steker. Och som sagt, det är försvinnande gott!
- Rätten tjänar på att göras dagen innan och stekas upp igen, det blir ännu godare då!
- Om att skölja surkålen innan, detta för att det inte ska bli alltför surt. Det är skillnad på olika märken och sorter så kanske det bara behöver sköljas en gång eller ingen alls. När jag använt den vinsyrade kålen de säljer på Lidl har jag sköljt två gånger.
Vet inte... men kanske måste prova när din man reagerade så :)
SvaraRaderawww.nacka144.se
Sent svar, har tyvärr inte sett detta!
RaderaVäl värt att prova även om det inte var mannen min utan någon annans man. :)