Den enklaste soppan som finns och som är underbar när det är varmt!
Jag har aldrig ätit den "på riktigt" utan bara då jag har gjort själv eller i tetraförpackning i Spanien. Min soppa slår tetran med hästlängder men å andra sidan vet jag ju inte om det är så här som det "ska" smaka. Men gott är det och hela familjen äter med god aptit trots värme.Till soppan
3 st brödskivor av formbröd, skär gärna bort kanterna
5 st tomater (alt en fp krossade el passerade) (ca 400 g)
2/3 gurka (ca 300 g)
1 st paprika, röd (ca 150 g)
5 cm purjolök
1 st vitlöksklyfta
1 msk balsamvinäger, röd
1 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
salt
peppar
Till servering (förslag)
persilja, finklippt
1 tomat (ca 80 g)
1/3 gurka (ca 150 g)
1 gul paprika (ca 150 g)
krutonger
majskorn
Gör så här
Lägg brödskivorna i vatten.
Skålla 4 tomater, ta bort skalet och fröna.
Skala 2/3 av gurkan med en osthyvel, skär i lite mindre bitar.
Filea den röda paprikan, dvs skär bort skalet, samt kärnorna.
Skala vitlöksklyftan.
Lägg allt i matberedare och kör med kniv till en slät massa. Tillsätt vinäger och kryddor. Häll över i tättslutande förpackning och ställ i kylskåp några timmar, ännu hellre över natten.
Man kan även strunta i att skära bort skal och kanter, kör i matberedare och sedan passera i en sil för att få bort skalen. Soppan blir då lite mustigare. Blir den för tjock kan man späda ut med lite vatten.
Servering
Skär upp grönsakerna och lägg i olika skålar så att man kan hälla i det man vill.
Har man bråttom kan man vid serveringen även lägga isbitar i soppan men smakmässigt tjänar man på att låta den stå ett tag.
Servera gärna med ett gott bröd och ost till.
Allergier?
Jag har sett recept utan bröd i soppan så det borde gå utmärkt att göra den gluten- och mjölkfri.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar