onsdag 9 juli 2014

Gazpacho

Den enklaste soppan som finns och som är underbar när det är varmt!

Jag har aldrig ätit den "på riktigt" utan bara då jag har gjort själv eller i tetraförpackning i Spanien. Min soppa slår tetran med hästlängder men å andra sidan vet jag ju inte om det är så här som det "ska" smaka. Men gott är det och hela familjen äter med god aptit trots värme.

Till soppan
3 st brödskivor av formbröd, skär gärna bort kanterna
5 st tomater (alt en fp krossade el passerade) (ca 400 g)
2/3 gurka (ca 300 g)
1 st paprika, röd (ca 150 g)
5 cm purjolök
1 st vitlöksklyfta
1 msk balsamvinäger, röd
1 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
salt
peppar

Till servering (förslag)
persilja, finklippt
1 tomat (ca 80 g)
1/3 gurka (ca 150 g)
1 gul paprika (ca 150 g)
krutonger
majskorn

Gör så här
Lägg brödskivorna i vatten.
Skålla 4 tomater, ta bort skalet och fröna.
Skala 2/3 av gurkan med en osthyvel, skär i lite mindre bitar.
Filea den röda paprikan, dvs skär bort skalet, samt kärnorna.
Skala vitlöksklyftan.

Lägg allt i matberedare och kör med kniv till en slät massa. Tillsätt vinäger och kryddor. Häll över i tättslutande förpackning och ställ i kylskåp några timmar, ännu hellre över natten.
 
Man kan även strunta i att skära bort skal och kanter, kör i matberedare och sedan passera i en sil för att få bort skalen. Soppan blir då lite mustigare. Blir den för tjock kan man späda ut med lite vatten.

Servering
Skär upp grönsakerna och lägg i olika skålar så att man kan hälla i det man vill.
Har man bråttom kan man vid serveringen även lägga isbitar i soppan men smakmässigt tjänar man på att låta den stå ett tag.
Servera gärna med ett gott bröd och ost till.

Allergier?
Jag har sett recept utan bröd i soppan så det borde gå utmärkt att göra den gluten- och mjölkfri.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar