söndag 9 november 2014

Pasulj - bönsoppa (i Sverige)

Jag har ätit den så som den "ska" smaka när någon som har lagat denna rätt i hela sitt liv har gjort den, riktig husmanskost i Serbien. Det här är en blek kopia som jag har lagat några gånger men receptet behöver verkligen växa och utvecklas. Men likväl är det gott.

(För recept så som jag gjort det i Spanien, se här.)

Ingredienser
5 fp kokta bruna-/kidneybönor i kartong, ca 1 kg
1 kg fläsklägg, rimmat alt rökt griskött
1 st morot, skalad (ca 80 g)
1 st paprika, röd, skuren i större bitar (ca 150 g)
2 st gul lök, fint hackad (ca 200 g)
1 dl rotselleri, skalad, i hel bit
5 cm palsternacka, skalad, i hel bit
2 st lagerblad
1 l vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
salt
peppar

smör
vetemjöl
paprikapulver
Vegeta (kryddblandning) eller liknande


Gör så här
Koka allt utom smör, vetemjöl, paprikapulver och Vegeta i en stor kastrull. Låt gärna koka några timmar.
Bryn smöret något och blanda med vetemjöl och paprikapulver, häll ned i kastrullen. Smaka av med Vegeta och låt koka en stund till.

Servering
Ett gott rustikt lantbröd passar utmärkt till.

Alternativ
Självklart kan man ta torkade bönor och börja med att lägga dem i blöt över natten och sedan koka dem. Koka gärna upp vattnet och häll av två-tre gånger så klarar man magen bättre.

Vill man göra soppan helt vegetarisk får man fylla upp smaken med mer grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar