söndag 14 december 2014

Den godaste kolan!

Receptet till den här kolan hittade jag  för bra många år sedan i en bok med mat och pyssel inför julen (har magasinerat den så jag minns inte namnet) och har nu gjort den i många gånger. Den är enkel att göra och familjen brukar vräka i sig. Det har blivit en av traditionerna: den ska finnas med på kaffebordet till Kalle!

Lånat bilden från Gotterian
Vad som är bra är också att den är segt mjuk, det är ingen plombutdragare.

Ingredienser
50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1½ dl sirap (ljus)
1½ msk vaniljsocker

*) Läs nedan om Kulprovet

Gör så här
Häll i alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull som rymmer minst tre liter och koka upp. Den kommer inte att koka över men risken är att den bränns fast i botten. Rör endast så mycket som behövs för att ingredienserna ska blanda sig. Låt koka på svag värme ca 20 min, gör gärna kulprov* eller använd en kökstermometer som då ska visa 122 grader C.

Medan kolan kokar, vik en form av bakplåtspapper ca 15x20 cm, vill du ha tunnare så gör du så klart formen lite större. Smörj formen med smör, lägg den i en annan form (gratängform el liknande) och staga upp papperskanterna som annars lätt kan vika sig.

Häll upp kolan och ställ gärna svalt att stelna. Har du en altan eller liknande brukar det vara perfekt att ställa ut det där när det är svalt ute.

När kolan har svalnat, skär eller klipp ut bitar och slå gärna in dem i bakplåtspapper eller cellofan (ta t ex en stekpåse). Förvara svalt, håller ca 3 veckor (om de ens finns kvar att spara så länge!).

Anmärkning
Vill man kan man smaksätta med kakao (3 msk), saffran (1 g), byta ut sirapen mot honung eller mörk sirap för kraftigare smak. Det är säkert jättegott med kardemumma, ingefära, hackade nötter eller mandel (strö över medan det stelnar)... Det  man tycker är gott!

Ju längre kolan kokar, desto hårdare blir den och det är värre för tänderna...

Kulprovet
Ta ett glas med kallt vatten. Ta lite av kolasmeten och droppa i vattnet: om det bildar en kula som man kan rulla är det färdigt, låt annars koka lite till.
Var försiktig, det är hett!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar