torsdag 4 december 2014

Skurna pepparkakor

Snabbt och enkelt, gillar jag. Och är det dessutom riktigt gott så är det ju perfekt! Och ytterligare en fördel är dessutom att man kan använda en bunke så det blir minimalt med disk. Så dessa har jag gjort många gånger och kommer göra dem igen och igen.

Bild fr ICA där även receptet kommer ifrån ursprungligen
Ingredienser
2 dl (125 g) sötmandel *
200 g smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap *
1 tsk bikarbonat *
2 tsk ingefära
2 tsk malda nejlikor
2 tsk kanel
6 dl vetemjöl

*) se nedan under Anmärkning

Till servering (förslag)
Som vanliga julpepparkakor eller varför inte med ett glas vin och lite ädelost?

Gör så här
Låt matfettet (d.v.s. smör eller margarin) bli rumsvarmt. Rör matfett och socker smidigt, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.

Rör ner sirap, bikarbonat, ingefära, nejlika och kanel.

Hacka mandeln grovt och blanda ner den också.Blanda sist ner mjölet lite i taget till en jämn smet/deg. Ta upp degen på ett bakbord och tryck ihop och forma degen till två stycken avlånga rullar. Forma rullarna runda, ovala eller fyrkantiga beroende på vilken form du vill ha på dina pepparkakor. Linda in rullarna i plastfolie och lägg in rullarna i kylskåpet minst 3 timmar men gärna längre, t ex över natten.
Ta fram rullarna och skär med en vass kniv tunna skivor, ca 100 st (beroende på hur tjocka man önskar dem) medan de fortfarande är kalla (svårare att skära till fina skivor om de blir varma). Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 175 grader (gäller även varmluftsugn) 11-12 min för "normaltjocka", men om du gör dem riktigt tunna kan det räcka med 7 minuter. Håll koll, det beror även på ugnen.

Anmärkning
Mandeln är inte ett måste, det fungerar bra att utesluta den. Eller stö den ovanpå (se nedan).

Har man inte tillgång till sirap kan man använda honung istället. Om man endast har mörk sirap går det självklart bra att använda, smaken blir då lite kraftigare och mer åt det karamelliga hållet. Men väldigt gott!

Bikarbonat kan bytas ut mot dubbla mängden bakpulver.

Nu har jag gjort dem en gång här i Spanien med kryddor köpta i lösvikt. Vilken skillnad! Vilken KICK det är i dessa, riktiga PEPPARkakor när kryddorna är riktigt aromatiska, ingen Kockens-påse där inte!

Pensla kakorna med ett uppvispat ägg och strö på hackad mandel, hasslenötter eller strössel i glada färger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar