måndag 6 april 2015

Spansk tortilla så som jag gör den

När jag hör ordet tortilla så tänker jag på wraps, tacos, enchiladas, Tex Mex... Det är visserligen hur gott som helst men har egentligen ingen liknelse vid den spanska tortillan, potatisomeletten har jag sett det förklaras som. Vet inte om jag håller med om den beskrivningen men gott är det!

Det är en allsidig rätt som kan stå för sig själv till frukost i baguetten (enl spanjorerna), lunch och middag med en sallad till. Eller som en del av picknikbuffén! Den är god när den är nylagad och varm men även god kall, att skära en skiva av när man är lite sugen. Eller i små bitar med en tandpetare i som tilltugg.

Nu har jag gjort det några gånger och jag börjar få in snitsen, känns det som!

Lånat från www.trigodulce.com
Ingredienser
8 st potatisar (knappt 1 kg)
6 st ägg
2 dl frusen bladspenat el motsvarande färsk*
150 g queso fresco (färskost)*
2 vitlöksklyftor*
1 st gul lök
2 dl olivolja
2 tsk salt
peppar, mald

*) ingår normalt inte i en tortilla, kan uteslutas

Till servering (förslag)
Sallad, bröd...

Gör så här
Skala och skär potatisen i tunna skivor (funkar bra med osthyvel om man inte har någon matberedare eller mandolin). Värm en stekpanna med olivoljan och släng i de skalade och delade vitlöksklyftorna, använd gärna en non-stickpanna med höga kanter. Stek dem någon minut och plocka sedan bort den, oljan ska endast få lite smak. Häll i potatisen, rör runt i oljan och stek sedan på ganska låg värme. Det ska inte bli stekyta men det gör inget om några skivor trots allt får det.
Skala och skär löken i önskad storlek (t ex brukar barn sällan gilla lökbitar i maten så då blir det småbitar, annars går det bra att grovhacka) och blanda ned den i stekpannan.

När lök och potatis är mjuk, häll upp i ett durkslag så att oljan kan få rinna av (ha en skål/tallrik under, oljan kan återanvändas).

I en stor skål, vispa ihop äggen med osten (finfördelad) samt spenaten (krama ur ev vatten), salta och peppra. Häll i potatisen och blanda väl.

Hetta upp stekpannan igen och häll i lite av olivoljan. Häll i blandningen, sänk temperaturen efter någon minut så att det inte bränns utan bara blir lite stekyta. När det mesta av äggblandningen har stannat är det dags att vända. Lägg en stor flat tallrik över (den ska helst vara större än stekpannan) och vänd uppochned, ställ stekpannan på plattan igen, häll i lite olja och låt tortilla glida ned. Med en stekspade, tryck ned/in kanterna så att det blir en fin kaka med släta kanter som håller ihop. När det är fin stekyta på den andra sidan, häll upp på ett fat.
Låt gärna stå en liten stund innan servering.

Anmärkning
Man kan smaksätta tortilla med vad man önskar: korvslantar, skinka, svamp, ost, paprika... Tänk bara på att den ska kunna hålla ihop.

Skivad eller tärnad potatis? Olika skolor, verkar det som. Och båda lika bestämda i hur potatisen ska behandlas. Smaksak, helt enkelt även om det kanske inte gör så mycket på just smaken, mer på konsistensen. Antar jag...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar