söndag 5 april 2015

Vaniljsås à la mig

När jag gjorde de Luxe-varianten så blev den först alldeles för söt (receptet är nu reviderat) så dagen efter ville jag göra mer. Men vaniljstången var använd och vispgrädden slut, affären för långt borta. Så därför blev det en ny variant med sådant som man nästan alltid har hemma!

Den blir ju inte lika fyllig i smaken som med riktig grädde men i alla fall bättre än inget.

Bild lånad från heavenlyhomemakers.com
Ingredienser
3 msk strösocker
2 st äggulor
3 tsk potatismjöl/maizena
5 dl mjölk

2 msk vaniljsocker

Till servering (förslag)
Paj, så klart!

Gör så här
Blanda äggulorna med strösocker och potatismjöl eller maizena i en skål (bör rymma minst 5 dl). Låt stå en stund så att sockret "smälter".
Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull, koka upp. Häll sedan den varma mjölken i en fin stråle ned i äggskålen, rör hela tiden. Om kastrullen är svår att hälla ur, häll över i t ex en såskanna eller liknande.

Häll tillbaka i kastrullen och värm såsen på medelvärme under konstant omrörning. Den ska nu bli tjock, den får inte koka för då kan det skära sig. Har man en kökstermometer, ca 80 grader C. Vispa i detta läget i vaniljsockret och häll genast upp i en skål (annars fortsätter den tjockna från kastrullens värme), låt svalna något, täck med plast (helst tryckt mot ytan så att det inte blir skinn) och ställ i kylen tills serveringen.

Anmärkning
Gör gärna såsen dagen innan, då hinner vaniljen ge mer smak.

Det är mycket möjligt att det går bra att göra så att man vispar ihop ägg och socker, ned med potatismjöl/maizena, vispa slätt, i med mjölk, koka "nästan" upp, tillsätt vaniljsockret. Har sett receptvarianter på det. Får prova det och utvärdera...

Jag har provat detta recept med 2 dl matlagningsgrädde (+ 3 d mjölk) men det blev en besk bismak så det rekommenderas inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar