söndag 23 oktober 2016

Småländska kroppkakor

Det finns mängder med recept och varianter på småländska kroppkakor, men detta verkar vara ett av de vanligare. Huruvida det är det "riktiga" får andra avgöra, gott är det i alla fall och det är huvudsaken!

Det är egentligen inte alls svårt att göra, det tar bara lite tid. Och varför inte göra dubbel sats, det går nämligen utmärkt att frysa in!

De ligger och väntar på att vattnet ska koka upp.
Nej, så smakligt ser det inte ut.
Men åh så gott!
Ingredienser
1 kg potatis av mjölig sort
2 st ägg
2,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
0,5 tsk socker
250 g rimmat sidfläsk (eller bacon)
1 st gul lök (ca 100 g)
1 krm kryddpeppar (ca 10 st hela korn), malen
1 krm svartpeppar, malen

Till servering (förslag)
Lingonsylt, så klart! Och en klick smör. Vissa har tydligen vispad grädde också men nä, tack. Det blir för fett för min mage. Hellre komplettera med riven morot i så fall samt några skivor hårt bröd.

Gör så här
Skala potatisen och koka den mjuk. Pressa (se även nedan anmärkning) den medan den fortfarande är varm. Ställ åt sidan att svalna. (Vill man kan man även göra det dagen innan.)
Skär fläsket i små bitar, ca 0,5 cm stora, och bryn.
Skala löken och skär den i småbitar, bryn den gärna i flottet från fläsket. Blanda ihop och krydda med pepparn. Ställ undan att svalna. (Kan förberedas dagen innan.)

Blanda ihop den pressade potatisen med ägg, salt och socker. Blanda i mjölet lite i taget. Degen ska hålla ihop men fortfarande vara lite klibbig. Den får inte vara för fast, då blir det för hårt efter kokningen. Är den för lös kommer den att falla isär. Man kan prova att koka upp vattnet och lägga i en bit om man känner sig osäker.

Rulla ut potatisdegen till en rulle, dela i drygt 20 lika stora delar. Rulla varje bit till en boll, platta till, ta ca 1 msk fyllning (dela gärna upp fyllningen på samma sätt som degen så att det blir lika mycket i varje kroppkaka) och vik sedan över så att det blir helt slätt, fyllningen får inte komma ut. Fukta gärna händerna med lite vatten så går det lättare att forma och det fastnar inte lika lätt.

Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Sänk värmen så att vattnet sedan sjuder, det ska inte koka. Lägg i några kroppkakor åt gången, de sjunker till botten. Efter några minuter kommer de att flyta upp till ytan och de ska då sjuda i ytterligare 5 minuter. Plocka upp med en hålad slev och lägg på ett fat. Lite vatten på fatet gör att kroppkakorna inte fastnar. Fortsätt med nästa omgång.

Servera sedan medan de fortfarande är varma.

Anmärkning
Kryddpeppar kan vara svårt att få tag på i Spanien. Lite kryddnejlika borde kunna hjälpa smaken på traven i brist på annat.

Det går utmärkt att frysa in.

Dela kroppkakorna på hälften och stek i smör tills det får en fin skorpa. Perfekt sätt att värma dem dagen efter.

Det går bra att ersätta köttet med bacon.

För vegetariskt alternativ, stek kantareller eller annan smakrik svamp att fylla kroppkakorna med.

Om man saknar potatispress går det bra att ta en potatis i taget och mosa med en gaffel på en tallrik. Flytta över varje mosad potatis till en bytta innan nästa mosas, annars blir det svårt att hålla koll på vad som är mosat eller inte. Vill man göra det ännu lite enklare för sig att mosa potatisen fint så kan man koka potatisen några minuter extra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar