söndag 27 november 2016

Lussebullar

Mitt standardrecept utan en massa krusiduller och alla tycker de är supergoda!

Ingredienser
50 g jäst
250 g smör, smält
5 dl mjölk
850 g vetemjöl (ca 14 dl)
1 g saffran (normalt 2 paket)
1,5 dl socker
ev 0,5 tsk salt (om smöret inte redan innehåller salt)
2 dl russin (+ kokande vatten)
1 st ägg till pensling

Till servering (förslag)
Russin och mandlar, helst skållade. Och så självklart pepparkakor! Glögg! Kaffe!

Gör så här
Börja med lägga russinen i en liten skål eller mugg, koka upp lite vatten och häll det över russinen. Låt stå.
Mortla saffranen i lite av sockret så att det är riktigt finfördelat. Ställ åt sidan.
Smula jästen i en stor bunke.
Smält smöret (1,5 min i mikron i en skål) och häll i mjölken så att det blir fingervarmt, värm annars lite till. Slå blandningen över jästen, rör om så den löses upp. Rör ned socker, saffran, ev salt. Krama ur vattnet från russinen och tillsätt dem. Häll i mjölet lite i taget, rör degen slät innan mer tillsätts. Arbeta degen blank och smidig, den kommer fortfarande att vara väldigt kladdig. Täck med duk och låt jäsa i 30 min.

Ta upp degen på bakbordet, knåda den väl. Tillsätt ev mer mjöl men bara precis så mycket så att degen går att hantera annars blir bullarna torra.

Baka ut till önskad lussebullsmodell, det brukar bli bra storlek med ca 32 st (dela degen på hälften 5 gånger => 32 bullar), de blir inte så väldigt stora. Lägg på bakplåtspapper, täck med duk och låt jäsa i 20 minuter.

Värm ugnen till 225 grader C. Vispa upp ägget, pensla bullarna och grädda i ca 8 minuter. Håll koll, det varierar mellan ugnar.

Låt svalna under duk, lägg så fort som möjligt i plastpåse då saffransbullar torkar fort och lätt.

Anmärkning
Är det kallt hemma så degen kommer få problem med jäsningen? Ta en frottéhandduk och lägg i mikrovågsugnen en minut. Vira sedan in bunken med handduken. Samma sak när de utbakade bullarna ska jäsa, värm handduken och lägg bullarna på ett bakplåtspapper på handduken, täck med bakhandduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar