Men den här soppan har jag hittat på själv och varje gång jag gjort den - gärna när vi haft besök - har det varit en succé! I all sin enkelhet, det är inga konstigheter i den.
Ingredienser
Bild lånad från www.swedeponic.com |
250 g räkor, skalade
3 st potatisar (ca 300 g)
2 st morötter (ca 150 g)
10 cm purjolök
1 st lök, gul (ca 100 g)
1 st vitlöksklyfta (ca 5 g)
1 st stjälk selleri
2 msk tomatpuré
4 msk fiskfond (alt 2 st fiskbuljongtärningar)
1 dl (matlagnings-)grädde
l,5 l vatten
1 tsk salt
1 tsk örtsalt (typ Herbamare el liknande)
1/2 tsk paprikapulver, mild
1/4 tsk chilipulver (efter önskemål)
några varv med svartpepparkvarnen
olja el smör till bryning
Tabasco efter önskemål
2 msk potatismjöl (ev)
Till servering (förslag)
En klick Crème Fraiche el Turkisk yoghurt, klippt persilja, nybakat bröd med smör och ost.
Gör så här
Läs först under Anmärkning nedan.
Bryn löken, tillsätt sedan resten av grönsakerna och bryn i några minuter till. Tillsätt tomatpuré, fond, vatten och kryddor. Koka ihop i ca 20 min.
Om man vill mixa, använd stavmixer alt sila grönsakerna (spara vätskan!) och mixa i matberedare. Man kan själv bestämma hur slät soppan ska vara. Häll tillbaka allt i kastrullen, rör om och låt koka upp på nytt.
Tillsätt grädden och fisken (skuren i bitar ca 2x2 cm), låt koka några minuter till.
Precis innan servering tillsätts räkorna och den klippta persiljan strös över.
Anmärkning
- Vill du ha en slät soppa eller en med bitar? Normalt brukar jag mixa allt innan fisken läggs i, det är alltså endast fisken och räkorna som är i bitar, det andra blir en tjock och mustig soppa. Gör man på det sättet behöver man heller inte något potatismjöl.
- Om man planerar att mixa soppan behöver man inte skära grönsakerna i så små bitar. Om man inte ska mixa får man skära dem i önskad storlek.
- Man kan förbereda soppan dagen innan till skedet innan grädde och fisk sätts till.
- Soppan går utmärkt att frysa.
- Funkar perfekt att tryckkoka grunden i ca 10 minuter och "natural release".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar