lördag 24 juni 2017

Helgerån

- Vad har du gjort!? utropar mannen min och tittar förfärat mig och på det som ligger framför oss. Förstöra Dammsugare på det sättet! Det är ju ... helgerån!

Framför oss står ett fat med små korta Dammsugare men med marsipan i blått och gult, svensk Midsommarafton till ära. Det är dock inte marsipanen som är problemet. Det är att det är strössel på, inte chokladdoppade ändar.

- Chokladen tog slut och dessutom så är det så himla kladdigt! Det här blir jättebra! säger jag glatt, känner mig nöjd oavsett vad han tycker. Det är ju inte så att jag tänker tvinga i honom, han kommer äta i alla fall!

- Helgerån! mumlar mannen min och stoppar en i munnen och jag får vifta bort handen för att han inte på en gång ska ta en till.

Ingredienser
300 g sockerkaka
100 g smör, mjukt
1 dl florsocker
1 tsk vanlijsocker
2 msk kakao
4 tsk arraksessens (eller punsch eller rom)

200 g marsipan
karamellfärg i önskad kolör
strössel i önskad modell och kolör

Gör så här
Blanda ihop smör, kakao, vaniljsocker, florsocker och essens. Smula sönder sockerkakan riktigt fint, använd gärna matberedare. Blanda ihop allt till en slät deg. Rulla ut till två rullar, ca 1,5 cm i diameter. Slå in i plast och lägg i kylen ca 1 h.

Färga marsipanen och kavla ut den till två plattor lika långa som rullarna, ca 10 cm breda. De ska vara så breda att de går runt rullen med lite omlott. Enklast är att kavla ut mellan två smörpapper.

Lägg degrullarna på marsipanen, rulla åt det ordentligt. Skär sedan rullarna i bitar, totalt ca 40 st bitar. Doppa ändarna i strössel, lägg i en burk och ställ svalt igen innan de serveras.

Anmärkning
Självklart kan man doppa dem på traditionellt sätt i mörk choklad (ca 75 g behövs). Det blir ca 20 Dammsugare/punschrullar i "normal" storlek.

Det går bra att frysa.

Med annan smak på sockerkakan (kanel, choklad, kardemumma ...) kan man få andra spännande små kondisbitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar