Undrar hur många gånger jag har gjort chili con carne, egentligen ... Det går i perioder. Nu har sonen fått upp ögonen för denna maträtt och tjatat om det ett tag.
Jag höftar ju gärna men den här gången förberedde jag mig genom att läsa en del recept, mannen min ville att jag skulle ha i hela chilipeppar i stället för -pulver, sonen ville att den skulle bli gjord någon gång. Den här gången skrev jag även ned exakt vad jag hade i. Tur var ju det för jisses så god den blev! Så där så vi nästan var på väg att ta en vickning innan vi gick och la oss för natten!
Men som tur är så finns det ju mer! Massor! Ta fram stora grytan för det här räcker nog till 8-10 personer!
Ingredienser
1 kg köttfärs, nöt-
200 g lök, gul
1-2 st vitlöksklyfta (efter önskemål och styrka)
150 g morötter (ca 2 st)
1 st köttbuljongtärning
800 g krossade tomater (2 mindre/1 stor burk)
3 burkar vita bönor i tomatsås (à 400 g)
500 g bönor (kidney, pinto eller andra sorter), kokta
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar, krossad eller malen
1/2 tsk spiskummin, malen
1 tsk paprikapulver
1-2 st chilipeppar (efter önskad styrka och smak)
1 st paprika, italiensk eller grön
Till servering (förslag)
Färskt bröd, en klick yoghurt, klippt persilja är gott att strö över. Ris, bulgur eller couscous är gott till också. Samt en sallad, så klart!
Gör så här
Skala löken och skär den i små bitar. Skala vitlöken och finhacka. Stek i lite olja tills det blir blankt, häll i en skål eller i en större gryta.
Bryn köttfärsen i olja, lite i taget så att det inte kokar, salta och peppra. Häll det brynta med med lök. Häll allt i större gryta, på medelvärme.
Skala morötterna och riv dem på det finaste på rivjärnet, häll ned i grytan. Slå på tomatkrosset, smula ned buljongtärningen samt resten av kryddorna. Rör om ordentligt. Häll i bönorna i tomatsås, skölj av de andra bönorna i ett såll och häll i dem i grytan.
Skär den gröna paprikan i bitar, ca 1*1 cm stora, rör ned.
Snitta chilipaprikan och stoppa ned i grytan, för mindre styrka ta bort fröer och det vita.
Låt putta på låg värme i ca 30 minuter, rör om då och då. Smaka av, salta om det behövs. Lyft upp chilin när önskad styrka har uppnåtts.
Anmärkning
Chili con carne är perfekt att portionsfrysa och ta fram till lunchen. Häll det i en påse, platta ut och knyt ihop. Frys som en platta, inte som en klump. Då är det lättare att förvara i frysen samt att det tinar fortare. Glöm inte att notera vad det är i och datum. Kanske även en notering om hur gott det var!
Salt är lite svårt att skriva mängd på, sältan varierar från typ av salt. Dessutom är bönorna i tomatsås samt buljonger olika salta. Tänk på att det är alltid lättare att lägga till än att ta bort salt från maten.
Tänk på när du hanterar chilifrukter med styrka: det sätter sig överallt! Försök att ta bort frön osv med en kniv och gaffel, det starka, capsaicin, sätter sig gärna fast på fingrarna och det är lätt att glömma bort det. Ända tills man gnuggar sig i ögonen!
Har man ingen färsk chilifrukt kan man så klart byta ut det mot chilipulver.
Jag hade i en rensad chilifrukt i ovan recept, det gav en antydan till hetta.
Äter man ris till så räcker det så klart till ännu fler personer.
Vill man kan man ha i ännu mer bönor. Nästa gång tror jag att jag ska ha i ytterligare en sorts bönor - om jag får plats i grytan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar