Det här är ett jättebra grundrecept som sedan är lätt att modifiera efter tycke och smak.
Dessa är bakade med 1/3 dinkelmjöl och mörk sirap. Bakar man enligt receptet så blir bröden vitare. |
Ingredienser
50 g jäst
5 dl vatten, ljummet
2,5 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
780 g vetemjöl (ca 13 dl) + lite på bordet
Gör så här
Smula ned jästen i en bunke. Slå på det ljumma vattnet och rör om så det löses upp. Häll i olja, salt och socker, tillsätt vetemjölet lite i taget och knåda till en slät deg. Ta upp på bakbordet, knåda en stund till.
Alt 1, Rulla till en lång rulle och skär 16- 20 skivor. Vänd snittutorna i lite vetemjöl, lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Alt 2, Dela degen i 16-20 bitar, rulla till släta bollar, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och platta till.
Täck med bakduk och låt jäsa i 40 minuter. Grädda sedan i 200 grader C varmluftsugn 8-10 minuter, 225 grader i vanlig ugn, tills de har en vacker yta.
Lägg på galler eller på bakduk, täck med duk till servering.
Anmärkning
Är inte ett bröd som håller så länge, godast nybakat. Lägg fort in i påsar det som inte ska ätas så torkar de inte lika fort.
Går utmärkt att rosta.
Byt ut 200 g av vetemjölet mot till exempel dinkel-, råg- eller grahamsmjöl.
Byt ut strösockret mot sirap.
Krydda med brödkryddor.
Pensla med ägg, strö på sesamfrön, vallmofrön ...
Går jättebra att frysa.
Degen kan även göras dagen innan, ställ in i kylskåpet under natten. (Har inte gjort själv, men har läst att man ska kunna göra så, att det är därför de heter källarfranska då de ska stå svalt i källaren under natten, utbakade på plåtar.)
Kommer DEFINITIVT testa receptet på både källarfranska och semmelfyllning! Blev så sugen! Skulle göra genast om det inte vore för jobbet!
SvaraRaderaJamen det tycker jag verkligen att du ska göra!
RaderaOch vet du, semmelfyllningen är supergod som fyllning i bullar också, gjorde det i går. Bullreceptet finns här i bloggen, kolla under etikett Bakverk.
Jag har rättat till receptet lite för jag skrev fel mjöl. Hade skrivit durum men det ska vara dinkel, espelta. Sonen fick den sista frallan med sig till skolan i dag. (Och två bullar, ajabaja mig!)