lördag 14 juli 2018

Ćevapi och ćevapčići

Det verkar som att alla länder har sin variant av köttfärs formad till en korv eller boll som sedan steks, grillas, kokas ... I länderna kring Balkan är det ćevapi, avlånga grillade järpar. Gör man dem lite mindre så blir de plötsligt ćevapčići. Ordet ćevapi kommer förresten från ordet kebab och det är också ett ord som används lite olika men ändå samma: i Grekland är det ett spett medan det i våra svenska öron mest är en klämma med det där köttet som strimlas från ett stort köttstycke som grillas på ett spett. Skulle tippa på att köttfärs på spett är den gemensamma nämnaren.

Som de flesta traditionstyngda maträtterna - oavsett land - så finns det mängder med recept på hur det ska tillagas. Här är mitt bidrag till den samlingen (som godkänns av mannen min) men mitt egenpåhittade recept är inget måste. Det blir bara oerhört gott!


Ingredienser
500 g köttfärs, gärna grovmalen
1 st ägg
1 st vitlöksklyfta, finhackad
1 msk persilja, finhackad
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk chilipulver
1 krm svartpeppar

Till servering (förslag)
Potatis (klyftor, mos, gratäng ...), ajvar (paprikaröra), inlagda paprikor, yoghurtsås

Gör så här
Blanda ihop allt utom köttfärsen i en stor bunke. Tillsätt köttfärsen och blanda väl. Täck över eller lägg i en mindre burk/påse och ställ svalt, helst några timmar.

Tag ut och forma till 8 st avlånga korvar, ca 10 cm långa. Låt bli rumstempererade innan de grillas. Pensla gärna med lite matolja innan grillning så fastnar de inte lika lätt vid grillgallret.


Anmärkning
Goda att äta varma och kalla! Funkar därför bra att ta med på t ex en picknick. Vill man kan man göra dem mindre (ćevapčići) och trä upp dem på blötlagda grillpinnar innan grillning, perfekt som småplock.

De funkar även utmärkt att lägga i somun, som ett pitabröd, tillsammans med kaymak, en typ av ost. Det är så det traditionellt serveras.

Det är även gott att fylla pitabrödet med sallat, tomater, gurka och någon sås eller röra. Ajvar är så klart en klassiker.

Det måste inte vara nötfärs. Det går att göra på lammfärs, fläskfärs eller en blandning av nöt- och fläskfärs.

Många blandar ned ca 1 tsk bikarbonat i smeten, det ska göra köttet saftigare. Jag har inte provat, får göra det vid tillfälle och rapportera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar