lördag 14 juli 2018

Grillad inlagd paprika

Det här är sååååå gott! Så där så man inte kan sluta äta-gott! Var fanns detta när jag växte upp!? Min svärmor har visat mig hur man gör och mannen mins moster likaså.

Det här är ett recept som jag höftar rätt mycket i, det är svårt att veta hur mycket som går åt för det beror på hur stor burken är, hur mycket paprikorna fyller upp osv.

Ingen fara, allt det brända tas bort!

Ingredienser
0,5 kg rostad paprika (jag tror det motsvarar ca 1 kg färsk)
2 dl olivolja
1 dl vinäger
2 tsk salt
0,5 tsk socker
15 g vitlök (ca 4-5 klyftor), skurna i hälften
1 msk persilja, färsk, i större bitar
lite svartpeppar

Till servering (förslag)
Ćevapčići, grillad kyckling, fläskkött, stekt surkål, potatis  ...


Gör så här
Skär paprikan i fyra klyftor, skär bort frön, det vita och skaft. Skölj och torka rent.
  • Variant 1: grilla skalen svarta i grillen eller i ugnen med grillfunktion.
  • Variant 2: lägg paprikorna direkt på spisplattan (gjutjärnshäll) så att skalen blir svarta.
  • Variant 3: grilla dem i ugnen på hög värme.
Lägg därefter paprikorna i en påse och knyt om, låt dem svalna, sedan är det bara att gnugga bort de svarta skalen och skölja av "paprikafiléerna". De ska vara alldeles mjuka och sladdriga.

Lägg paprikan i en glasburk, ca 4-5 dl. Häll på de övriga ingredienserna. Se till att paprikorna är täckta i olja, häll annars på mer, se till att anpassa förhållandet med övriga ingredienser.


Anmärkning
Oftast gör jag denna på röd paprika men prova med olika sorters paprikor, blanda i samma burk! I Serbien använder man ofta en paprika som är ljusgrön, nästan som den vita paprikan, den är där väldigt billig.

Passa på att köpa när priset är lågt! Rosta/grilla bort skalet och frys in lämplig mängd. En påse med fyra stora paprikor tar inte mycket plats, platta ut dem! Bara att tina och lägga in vid behov.

Ju tjockare kött en paprika har, desto lättare är det att grilla den svart. Om man grillar tunnköttiga paprikor, som italiensk paprika eller spetspaprika, så är det enklare att grilla den hel, ta bort skalet och sedan stoppa ned hela i burken, skaft, frön och allt. Det gör inget. Skaftet är bra att hålla i när man slukar paprikan!

Håller sig flera veckor i kylen.

Plocka bort vitlöksbitarna när önskad styrka har uppnåtts.

Persiljan kan finhackas eller vara i större kvistar. Det beror på dem som ska äta: gillar de persilja?

Dressingen är helt underbar att doppa nybakat bröd i! Bara det en njutning i sig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar