tisdag 29 augusti 2017

Klassiska kanelbullar

Vissa saker blir man så där supersugen på emellanåt! Kanelbullar tillhör verkligen det och vad är mumsigare än varma bullar?! Eller vetskapen att man har fyllt frysen och bara kan tina upp när man vill!

Det bästa är att det fungerar alldeles utmärkt att baka dem i Spanien också, det är inget fel på mjölet här.

Här är mitt grundrecept, det har jag använt mig av i säkert 30 år nu! Ett bra recept utan konstigheter och med ett fantastiskt resultat.

Ingredienser
Deg
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker*
2 tsk kardemumma*, finstött/mald
800 g vetemjöl + ev 100 g till utbakning
1 st ägg* (till pensling)

Fyllning*
150 g smör, mjukt
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel, mald
2,5 dl russin

*) kan uteslutas

Till servering (förslag)
Det mesta! Saft, kaffe, te ...

Gör så här
Smält smöret och häll i mjölken, värm till ca 30 grader. Smula ned jästen i en stor bunke, slå över mjölkblandningen och rör till jästen har lösts upp. Häll i socker och kryddor. Häll i lite av mjölet och rör om till en slät smet. Till sätt sedan mjölet lite i taget. Arbeta degen slät och blank. Den ska fortfarande vara kladdig. Låt jäsa i 20 minuter på varm plats, täckt med plast eller bakhandduk.

Rör ihop fyllningen medan degen jäser.

Häll upp degen på mjölat bakbord, bearbeta den, tillsätt eventuellt mer mjöl, degen ska inte vara alltför klistrig men heller inte för fast ("oklistrig") för då blir bullarna torra.

Dela degen i två delar. Kavla ut till två rektanglar, ca 40 x 30 cm vardera. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Med vass kniv, dela respektive rulle i ca 24 bitar.

Lägg bullarna på bakplåt med snittytan uppåt (smörj plåten med smör, lägg på bakplåtspapper eller i bakformar), låt jäsa i 30 minuter.

När det är ca 10 minuter kvar av jäsningstiden, sätt på ugnen på 225 grader C. När bullarna har jäst färdigt, vispa upp ägget i ett glas och pensla bullarna. Ställ in i ugnen, ganska långt ned, och grädda i 7 minuter. Håll koll på bullarna, ugnar kan bete sig lite olika.

När bullarna har fått fin färg och känns lätta är de klara. Låt dem svalna på galler (inte på den varma plåten) under en bakduk. Lägg dem sedan så fort som möjligt i plastpåsar och förslut väl.

Anmärkning
  • Om man använder saltat smör kan man minska på saltmängden eller utesluta helt.
  • Smält smöret i mikrovågsugnen! Lägg smöret i en skål som rymmer minst 7 dl, full effekt i ca 45 sekunder-1 minut (beror på ugnen och hur kallt smöret är). Häll sedan i mjölken och värm ca 1 minut till så är det lagom varmt.
  • Blötlägg russinen i hett vatten en stund innan. Då suger de inte åt sig all fukt från bullarna med torra bullar som följd.
  • Gillar man inte russin är det så klart bara att utesluta dem.
  • Uteslut fyllningen helt! Dela degen i ca 48 bitar och rulla till släta bullar eller rulla ut till "korvar" som sedan snos ihop till en bulle.
  • Gör hälften av degen med fyllda bullar, låt den andra vara släta bullar.
  • Innan gräddning, strö hackade nötter eller pärlsocker på de äggpenslade bullarna. Eller varför inte färgglatt strössel?
  • Som variation, lägg inte snittytan uppåt utan låt bullen stå på högkant. Då bör degen kavlas längre men smalare så att rullen inte blir lika hög.
  • Baka vetelängder! Lägg den fyllda rullen på plåten och forma till en ring eller bara som en längd. Klipp upp och vik flikarna åt var sin sida, låt jäsa, pensla och grädda sedan i ca 200 grader C i 20 minuter.
  •  Det går att använda torrjäst men inget jag rekommenderar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar