Vad gör man när man har ett citronträd som fullkomligt dignar med mogna citroner? Jo, man gör lemon curd, så klart! Denna söta och syrliga ... ja, det är ju inte en sylt eller marmelad, det är ingen sås ... Denna kräm som är så god på rostat bröd till en kopp te! Så engelskt!
Recepten är många men rätt lika varandra. Här är mitt bidrag till mångfalden. Lätt och fort går det att göra en omgång också, en halvtimme kanske. Sedan har man en burk med solsken!
Ingredienser
3 st citroner (1,75 dl juice samt zest)
1,75 dl strösocker
3 st ägg
120 g smör, rumsvarmt
Till servering (förslag)
Rostat bröd, digestivekex, ringla över flingorna, glassen eller till en muffin
Gör så här
Låt ägg och smör bli rumsvarmt. Rengör en glasburk (ca 4 dl) ordentligt. Skär zesten (det gula på skalet, inte det beska vita) på en renskrubbad citron (se nedan under anmärkning) och lägg i en tjockbottnad kastrull. Pressa citronerna och häll juicen i kastrullen tillsammans med sockret. Skär smöret i mindre kuber och lägg i kastrullen. Knäck äggen och vispa ned dem i kastrullen. Rör om och sätt på värmen. Fortsätt att röra tills smöret har smält, sänk då värmen till ca hälften. Rör hela tiden med lugna tag, inte för hetsigt men inte för långsamt (se anmärkning). Krämen kommer att tjockna, det kan ta ca 5-10 minuter. Fortsätt att röra och kolla då och då efter en första bubbla, låt då vara på värmen ca en minut till, rör hela tiden.
Drag av från värmen och häll genast upp i glasburken, sätt på locket. Låt svalna.
Förvaras i kylskåp, håller ca en vecka.
Anmärkning
Citroner kan skilja sig mycket åt i smak och arom. Därför är det svårt att säga hur mycket av zesten man ska ha i. Det kan vara helt utan, en tesked eller från en hel citron.
Zesten kan rivas, skäras i större eller mindre strimlor, det beror på vad man tycker om. För en helt slät curd kan det vara enklast att ha i större bitar som man låter vara med under omrörningen men sedan plockar ur. För mer smak, skär i tunna strimlor. Jag tror att om man finriver så kommer mycket av de eteriska oljorna att frigöras i luften samt sitta på rivjärnet och därmed inte hamna i curden.
Vill man ändå finriva eller skära tunna strimlor men ha en slät lemon curd kan man sedan sila den.
Om man rör för fort kommer curden liksom aldrig i kontakt med värmen, jag gjorde med elvisp en gång och det tog 30 minuter! Rör man bara då och då kommer ägget att stelna och det blir äggklumpar i krämen.
Jag har gjort med vattenbad och med en tjockbottnad kastrull. Båda fungerar lika bra, kastrullen är mycket enklare och behändigare. Men den måste var tjockbottnad, en tunn kastrull kommer inte att fungera bra.
Lägg på en bit plastfolie direkt på ytan i burken så bildas det inte något skinn.
Lemon curd används också till bakverk och desserter.
Har inte provat men det borde fungera bra att frysa. Edit 2018-01-27: Det fungerar utmärkt att frysa! Har provat det nu. Det tinade var lika krämigt som innan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar