Jag har alltid varit lite nyfiken på om jag skulle kunna laga till goda vita bönor i tomatsås, så där riktigt engelska. Och ja, det kunde jag! Receptet ger ca 2,5 kg färdiga vita bönor i sås vilket skulle motsvara ca 6 burkar i affären! Och dessa är utan en massa konstigheter!
Ingredienser
500 g vita bönor
165 g gul lök (1 st)
65 g morot (1 st liten)
30 g bladselleri (ca 10 cm)
400 g tomat på burk, passerade
1 msk matolja
1 st buljongtärning, kyckling-
3 + 5 dl vatten
2 msk sirap, mörk
1 msk äppelcidervinäger
2 tsk salt
Till servering (förslag)
Den klassiska engelska frukosten med stekt ägg, rostat bröd, korv ... Allt det där man brukar använda vita bönor till!
Gör så här
Lägg bönorna i blöt i minst 8 timmar, byt gärna vattnet någon gång.
Tomatsåsen görs först separat innan bönorna kokas i den. Hacka lök och bryn den i matoljan i tryckkokare, hacka resten av grönsakerna och fräs lite innan tomaterna och den mindre mängden (3 dl) vatten hälls på. Krydda med sirap, vinäger, buljongtärningen och salt. Sätt locket på tryckkokaren och låt koka i 15 minuter. Dra av från plattan och låt trycket släppa naturligt. Mixa då tomatsåsen slät (i mixer eller med mixerstav). Smaka av, såsen ska vara lite salt för den ska blandas med bönorna.
Skölj av bönorna väl, plocka bort eventuellt skräp, lösa skal och bönor som inte har svällt upp. Lägg i tryckkokaren (6-liters) och häll på vatten så de täcks. Koka upp, häll av i ett såll, skölj av bönorna ordentligt. Upprepa en gång till, detta minskar risken för gaser i magen.
Häll i den släta tomatsåsen i den större tryckkokaren, häll i bönorna och 5 dl vatten. Sätt på locket, tryckkoka i 20 min. Släpp på trycket på en gång och kontrollera om bönorna är klara. Är de nästan klara kan man lägga på locket löst på kastrullen så mjuknar de i eftervärmen. Är de fortfarande hårda, koka några minuter under tryck och kontrollera igen. Smaka av bönorna, krydda om det behövs.
Häll i mer vatten om det är för tjock sås eller red av med lite vatten och potatismjöl om det är för rinnigt.
Anmärkning
Såsen kan användas till annat men minska då på saltmängden.
Går bra att frysa.
Det går ju självklart att göra detta i en vanlig kastrull men jag vet inte koktiderna. Dessutom får man nog tillsätta mer vätska då det ångar bort.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar