fredag 28 december 2018

Hel kalkon enligt konstens alla regler

Jag fick för många år sedan för mig att jag ville prova på att göra en hel kalkon i ugn och hittade ett så himla bra recept av Anna Bergenström. Den kokboken, den där med grönt omslag, den är magasinerad. Men jag har här försökt återskapa receptet och lite med mina egna förändringar - jag har lagat denna flera gånger och har aldrig misslyckats! Jo, benen blev lite för torra en gång men nu har jag lärt mig att skydda med aluminiumfolie.

Kalkon tar tid att göra, det är bara att inse. Men det är inte svårt och det sköter sig egentligen mest självt där i ugnen. Det är bara lite pyssel före och efter. Men åh så värt det! Det är två saker jag främst älskar med detta receptet: fyllningen och såsen. Kan skippa resten bara jag får äta detta!!!

Ingredienser
FYLLNING
1 lök
2 äpplen
150 g katrinplommon
3 dl vatten
1 buljongtärning 
3 dl couscous
75 g smör
100 g hackade valnötter
2-3 soltorkade tomater

KALKON
2,5-3 kg kalkon (eller den storlek man hittar/önskar)
1 st citron
1 tsk salt, rågad
knappt 1 tsk mald vit- eller svartpeppar
smör

SÅS
6 dl steksky (eller sky + vatten)
5 msk vetemjöl
3 msk smör alt 1 msk matolja
3 dl grädde
1 tsk it. salladskrydda el liknande örtsalt
salt (smaka av)
peppar (smaka av)
soja (smaka av men ca 1 tsk)
2 msk gelé

Till servering (förslag)
Potatis i alla former, gelé eller annat sött med syrlighet, stekt surkål är supergott till.

Gör så här
FYLLNING
Förbered fyllningen genom att gul lökäpplen grovt. Klipp katrinplommon i bitar. Stek löken och tillsätt äpplen och katrinplommon. Slå på 3 dl vatten och koka upp tillsammans med en buljongtärning. Tillsätt couscous och smör, hackade valnötter och strimlade torkade tomater i fyllningen. Ställ åt sidan.

KALKONEN
Ta ut eventuellt inkråm ur kalkonen. Skölj den väl. Gnid in kalkonen med den ituskurna citron in- och utvändigt, gnid sedan in salt och vit- eller svartpeppar.

Värm upp ugnen till 175°C. Fyll kalkonen med couscousblandningen. Bind ihop kalkonen runt hals och gump och bind även in ben och vingar men lägg helst inte snöret över bröstet. Är hålet stort och fyllningen rinner ut kan man sy ihop med t ex en stoppnål (eller perforera skinnet med en vass tandpetare eller liknande). Pensla fågeln runt om med smält smör. Lägg gärna kalkonen i en stekpåse, det yttersta på benen kan gärna skyddas med några lager aluminiumfolie.

Stek i ugnens nedre del i 2–2,5 h (räkna med 45 min per kilo). Lägg gärna med bröstet nedåt först och vänd efter en knapp timme. Pensla med smör och ös med skyn då och då (behövs ej om stekpåse används). Täck mot slutet med aluminiumfolie om stekytan ser ut att blir för mörk.

Prova om köttet är helt genomstekt genom att sticka i lårvecket - saften som sipprar ur får inte vara rosafärgad. Används stektermometer ska innertemperaturen vara 70–73° C. Lägg den färdiga kalkonen på ett skärbräde och täck med folie medan såsen tillagas (se nedan). Skär man på en gång kommer kalkonen dessutom att smulas sönder, låt den alltså vila minst 10  minuter.

SÅS
Häll lite vatten i långpannan och rör om med en visp så att stekskyn löses upp (alternativt häll ur skyn ur stekpåsen). Sila och mät skyn - öka ut den med vatten tills mängden blir ca 6 dl. Häll upp skyn i en liten kastrull. Lägg i en hopknådad kula av vetemjöl och smör som under omrörning får smälta. Häll i grädde och sjud såsen några minuter. Smaksätt med salt, vitpeppar, italiensk salladskrydda, soja och gelé.

Skär upp kalkonen med tunn och vass kniv. Servera med såsen, gelé, grönsaker och potatis.

Anmärkning
  • Har ingen tillräckligt stor stekpåse? Det funkar väldigt bra att skära upp en mindre och lägga som skydd. Ös dock några gånger.
  • En frusen kalkon kan ta 2-3 dagar att tina i kylskåpet.
  • Gelén kan bytas ut mot annan söt sylt eller marmelad med syrlighet. Till exempel lingonsylt. Blanda med lite vatten och sila bort skal och frön innan det hälls i såsen.
  • Har man ingen gelé, sylt eller liknande kan man använda ca 1 tsk socker.
  • Det blir mycket sås av receptet. Vill man kan man så klart göra mindre. Släng inte bort skyn, frys in och använd till annat.
  • Gillar man inte couscous kan man använda bulgur, ris, quinoa ...
  • Fyllningen kan så klart ändras efter tycke och smak. Man kanske inte tål nötter, inte gillar soltorkade tomater osv. Men grunden är bra!
  • Allt går att frysa så bli inte rädd för om det blir mycket mat av det hela!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar